Under følger noen spørsmål jeg har fått fra skoleelever som jobber med mine bøker og tekster.

Har forsøkt å skrive omtrent det jeg pleier å svare. Fyller på med flere spørsmål og svar ettersom de kommer inn. Håper dette kan være nyttig!

Hvilke opplevelser fra barndommen har preget deg og det du skriver om?

Det er vanskelig å svare konkret på dette. Summen av alle erfaringer danner et grunnlag for det jeg skriver om. Dette innebærer også ting jeg leser og har lest, ting jeg har sett og hørt, filmer og serier, spill. Alt, egentlig.

Men, jeg kan gi et helt konkret eksempel; de tre ungdomsbøkene om Leif og Paul, er inspirert av mine favorittbøker da jeg var ung; Skatten på sjørøverøya, av Robert Louis Stevensson, Når villdyret våkner, av Jack London, samt de tre bøkene av Jules Verne, der Kaptein Nemo er med, nemlig Den hemmelighetsfulle øya, En verdensomseiling under havet og Kaptein Grants barn.

Hvor får du inspirasjon fra?

Jeg får inspirasjon fra bøker, filmer, serier, spill. Og fra historier folk forteller. Jeg kan bli inspirert av ting jeg har opplevd selv, ting jeg har sett eller gjort, og ting jeg ser at andre gjør. Min farfar var en veldig god historieforteller, og noen ganger tenker jeg at jeg fortsetter på hans historier, bare på en annen måte.

Men det er viktige å huske at inspirasjon bare er en mikroskopisk del av det å være forfatter. Når du får en idé, og tenker at dette kan bli en historie, så er det alle timene med skriving som former historien. Ideen forblir en idé om man ikke setter seg ned og skriver i time etter time.

Hvilke virkemidler bruker du?

Jeg har ikke noe bevisst forhold til virkemidler. Jeg forsøker å la fortellingen utfolde seg så organisk som mulig, og at språk, tegnsetting, bilder og andre virkemidler skal passe med det jeg til enhver tid forteller.

Har du alltid visst at du skulle bli forfatter?

Nei. På ingen måte. Men det var en barndomsdrøm jeg hadde, etter at jeg leste Den hemmelighetsfulle øya av Jules Verne. Så ble den drømmen erstattet av andre (fotballproff) drømmer. Men så, da jeg var ferdig med å studere, og ikke fikk jobbene jeg søkte på (og ikke ble fotballproff), begynte jeg å skrive. Og siden har jeg skrevet nesten hver eneste dag.

Hva handler bøkene dine om?

Det må du nesten lese bøkene for å finne ut av…

Kan du skrive en A4 side om hva DU tenker bøkene dine handler om?

Hei! Jeg liker hvordan du tenker, men jeg kan dessverre ikke gjøre leksene for deg.